Događanja

8. septembar 2017.

„Feministička kritika u divljini – 36 godina od objavljivanja teksta autorice Elaine Showalter“

Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 8. septembra 2017. godine obilježila Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini. Tim povodom održan je naučni skup „Feministička kritika u divljini – 36 godina od objavljivanja teksta autorice Elaine Showalter“. Ideje i rasprave na skupu bile su usmjerene na predstavljanje najnovijih istraživanja u polju feminističke teorije i kritike u svijetu, kao i na podizanje svijesti o važnosti proučavanja i (re)konstruiranja ženske književne tradicije u Bosni i Hercegovini.

Na početku skupa, učesnice/ke je ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pozdravila doc. dr. Ksenija Kondali, prodekanesa za naučnoistraživački rad i međunarodnu akademsku saradnju. Skup je otvoren izlaganjem prof. dr. Tatjane Jukić Gregurić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a potom su uslijedila izlaganja prof. dr. Srebrena Dizdara, prof. dr. Andree Lešić, doc. dr. Faruka Bajraktarevića, doc. dr. Ajle Demiragić, mr. sc. Jasmine Čaušević, mr. sc. Ikbale Ćatić i mr. sc. Nadine Grebović-Lendo. Izlaganja su propraćena raspravom i diskusijom.
Odgovor na pitanje da li ima mjesta feminizmu u biblioteci dali su svi učesnici/e na svoj način ističući problem nedostupnosti građe u bibliotekama, arhivima i muzejima, a koja se odnosi na ovu tematiku. Stoga se govorilo i o fondu Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kao prigodan programski materijal, pripremljena je i bibliografija „Građa o ženama, ženskom pismu, feminizmu i drugim važnim pojmovima za feministički pokret: izbor iz fonda Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu“. Učesnice/i su se nakon završenog skupa pridružile/i centralnoj aktivnosti Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama – „Šetnja za biblioteke“ na Vilsonovom šetalištu.

Naučni skup pozdržalo je i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu će u povodu ovog skupa objaviti prigodnu publikaciju kao dio izdavaštva Fakulteta.

***

Feminist Criticism in the Wilderness – 36 Years After Elaine Showalter’s Essay”

On September 8, 2017, the Library of the University of Sarajevo’s Faculty of Philosophy marked the National Library Awareness Day in Bosnia and Herzegovina. On this occasion, a scientific conference was held on the topic Feminist Criticism in the Wilderness – 36 Years After Elaine Showalter’s Essay”. The discussion focused on the presentation of recent scholarship in the field of feminist theory and criticism worldwide, and the raising of awareness about the importance of research and (re)construction of women’s literary tradition in Bosnia and Herzegovina.

The participants were greeted by the Faculty of Philosophy’s Vice Dean for Scientific Research and International Academic Cooperation, Assistant Professor Ksenija Kondali. The conference's key speaker was Tatjana Jukić Gregurić, Full Professor at the University of Zagreb's Faculty of Humanities and Social Sciences. The other speakers were: Full Professor Srebren Dizdar, Associate Professor Andrea Lešić, Assistant Professor Faruk Bajraktarević, Assistant Professor Ajla Demiragić, Jasmina Čaušević, MA, Ikbala Ćatić, MA, and Nadina Grebović-Lendo, MA.
The conference attendees then joined the main public event Walk for Libraries” at Wilson’s Promenade in Sarajevo.

This conference was supported by the Ministry of Education, Science, and Youth of Sarajevo Canton. An accompanying volume by the Faculty of Philosophy Publishing is forthcoming.

12. juli 2017.

Asistivna tehnologija u Biblioteci Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Dana 12. 07. 2017. godine u 11 sati, u čitaonici Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, održana je press konferencija povodom nabavke asistivne opreme za korisnike s invaliditetom. Oprema je nabavljena uz pomoć sredstava dobijenih preko Internog poziva Univerziteta u Sarajevu za raspodjelu sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za (su)finansiranje programa i projekata u oblasti nauke za 2016. godinu.

Na konferenciji su govorili doc. dr. Ksenija Kondali, prodekanesa za za naučno istraživački rad i međunarodnu saradnju, prof. dr. Lejla Kafedžić, nastavnica za područje Posebna pedagogija Odsjeka za pedagogiju i mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, šefica Biblioteke.

Osnovne informacije i prezentaciju nabavljene opreme, (Elektronske lupe Prodigi Desktop i JAWS čitač ekrana) dao je IT-stručnjak za asistivnu tehnologiju Asmir Alispahić koji je takođe istakao značaj ovakvih pomagala za osobe oštećenog vida ili potpuno slijepe osobe.

Elektronska lupa Prodigi Desktop je povećalo iz HUMAN WARE-a posebno dizajnirano za osobe sa makularnom degeneracijom, dijabetičkom retinopatijom ili bilo kojim drugim stanjem smanjenog vida. Odlikuje ga progresivna kamera koja poboljšava tekst u pokretu, omogućavajući stabilnu sliku bez efekta zaostalosti, izobličenja ili treperenja. Korisnik može čitati brže i duže sa lakoćom i ugodnošću. JAWS je najpopularniji čitač ekrana za osobe s invaliditetom. JAWS prati rad korisnika na računaru i čita sadržaj ekrana.

Korisnici s invaliditetom u bibliotekama susreću se s različitim preprekama u pristupu bibliotečkoj građi i stoga je neophodno kontinuirano raditi na unapređenju bibliotečkih usluga.

Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nastoji osigurati pravo na jednak i slobodan pristup bibliotečkoj građi svim korisnicima. Pristup asistivnoj tehnologiji u čitaonici Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u potpunosti je prilagođen korisnicima s invaliditetom.

21. april 2017.

Biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (FF UNSA) u saradnji s Asocijacijom informacijskih stručnjaka - bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) učestvovala je u međunarodnoj manifestaciji Dan i noć knjige i autorskih prava s prigodnim programom.

Program je počeo Otvorenim vratima Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, jedne od najstarijih visokoškolskih biblioteka u Bosni i Hercegovini. Biblioteka FF UNSA u svojim fondovima pohranjuje 230.000 bibliotečkih jedinica, a statistike pokazuju izuzetno visoku frekventnost korištenja fondova. Iako je namijenjena studentima i nastavnom osoblju FF UNSA, ova izuzetno bogata biblioteka otvara svoja vrata i drugima koji se bave naučnim istraživanjima, a koji joj se obrate za stručnu pomoć. Tokom Otvorenih vrata posjetitelji su se mogli upoznati s bibliotečkim fondom i bibliotečkim uslugama koje nudi ova biblioteka. Potom je uslijedila izložba Kroz sliku i riječ: izložba stare i rijetke knjige Biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu autora dr. sc. Harisa Derviševića. Na otvorenju izložbe posjetiteljima se obratio dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Salih Fočo.

Popodnevni sati su bili rezervirani za Književno popodne afirmiranih bosanskohercegovačkih književnica, studentica i studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Moderatorica književnog popodneva je bila Selma Asotić, a učestvovale su Senka Marić-Sarić, Lejla Kalamujić i studentice i studenti FF UNSA.

Program je završen predavanjem doc. dr. Lejle Hajdarpašić sa Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta koja je govorila o Citiranju informacijskih izvora. Tom prilikom prisutni su mogli čuti nešto više o plagijatu, citiranju, ali i podijeliti vlastita iskustva o različitim povredama autorskog prava.

18-19. oktobar 2016.

U okviru realizacije aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services" održati će se dvodnevni sastanak Radne grupe za online module (OMWG) 18. i 19. oktobra 2016. godine na Univerzitetu u Sarajevu (prostorije Centra za interdisciplinarne studije). 

Sastanku će prisustvovati predstavnici univerziteta iz zemalja Evropske unije, te predstavnici partnerskih univerziteta zemalja Zapadnog Balkana (koordinator Projekta - Tehnološki institut u Limericku (Irska), Transilvanijski univerzitet u Brašovu (Rumunija), Univerzitet na Kritu (Grčka), Poljoprivredni univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet „Fan S. Noli" u Korči (Albanija), Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću (BiH), Sveučilište u Mostaru (BiH), Univerzitet u Tirani (Albanija), Univerzitet u Prištini, Kosovska Mitrovica, Kosovo (Kosovo under UNSC Resolution 1244/99), Univerzitet Crne Gore (Crna Gora) te Univerzitet u Sarajevu (BiH).

INFO DAN ĆE SE ODRŽATI U UTORAK 18. OKTOBRA 2016. GODINE U PROSTORIJAMA CENTRA ZA INTERDISCIPLINARNE STUDIJE UNIVERZITETA U SARAJEVU (ZMAJA OD BOSNE, KAMPUS) SA POČETKOM U 12,00 SATI.

INFO DAN ĆE BITI PREZENTACIJA DOSADAŠNJIH AKTIVNOSTI NA REALIZACIJI OVOG PROJEKTA NA UNIVERZITETU U SARAJEVU, TE PREZENTACIJA TEMELJNIH CILJEVA LNSS PROJEKTA.

13. oktobar 2016.

Prezentacija mCOBISS aplikacije za androide održat će se u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, 13. (četvrtak) oktobra 2016. godine u 13:00 sati.

mCOBISS omogućava:

 • pretraživanje građe na androidima u biblioteci članici sistema COBISS.BH (www.cobiss.ba)
 • pregled pozajmljene građe i produženje roka pozajmice
 • rezervaciju građe, pregled i otkazivanje rezervacija
 • pregled dugova i ograničenja
 • primanje e-obavještenja
 • pretraživanje/pregledanje informacija o bibliotekama
 • prikaz lokacije biblioteke na karti i smjernice za put do izabrane biblioteke
 • izradu svog spiska omiljenih knjiga
 • očitavanje bar-kodova (ISBN i ISSN)
 • pohranjivanje korisničkih profila (omiljenih biblioteka i podataka za upis)
 • slanje informacija o građi putem androida
 • pregled historije pozajmice

20 - 25. april 2016.

Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu učestvovao na 28. međunarodnom Sajmu knjiga u Sarajevu

Na Sajmu Univerziteta i univerzitetske knjige kojeg je organizirao Univerzitet u Sarajevu u sklopu 28. međunarodnog sajma knjiga, učestvovao je i Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Sajam je trajao u periodu od 20. do 25. aprila 2016. godine.
Filozofski fakultet u Sarajevu prezentirao je svoju izdavačku produkciju s posebnim akcentom na elektronsko izdavaštvo. Važno je istaknuti da elektronsko izdavaštvo čini Filozofski fakultet u Sarajevu jednim od pionira u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini što dodatno doprinosi širenju naučne misli široj akademskoj zajednici u online okruženju. Od štampanih izdanja prezentirana je i publikacija Rukopisi, a riječ je o publikaciji nastaloj kao dio projekta Digitalizacija i publikovanje ličnog fonda Laure Papo Bohoreta.
Posjetitelji Sajma su imali priliku pogledati i prezentaciju o historijatu Filozofskog fakulteta, informirati se o mogućnostima studiranja i dobiti informacije o različitim aktivnostima ove institucije.

18 - 19. mart 2016.

Dani prikupljanja uspomena: Prvi svjetski rat - Europeana

Europeanin projekat  „Dani prikupljanja uspomena: Prvi svjetski rat“ održan je i u BiH u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, 18-19. marta 2016. godine. Projekat ima za cilj prikupiti neobjavljene priče pojedinaca i porodica, digitalizirati predmete vezane za ove priče kao što su slike, dnevnici, pisma, medalje, oružje i sl. te ih objediniti u jedinstveni panevropski arhiv i učiniti dostupnim cijelome svijetu, uz odobrenje njihovih vlasnika. Na ovaj način, portal Europeana želi, pored izvora o Prvom svjetskom ratu koji se nalaze u bibliotekama, muzejima, arhivima, prikupiti podatke i od običnih građana te popuniti praznine u pogledu događaja u pomenutom vremenskom periodu.

Pored uposlenika NUBBiH-a u realizaciji projekta učestvovali su i studenti Odsjeka za historiju i Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA. Studenti su imali ulogu „prikupljača“ priča, učestvovali su u digitalizaciji predmeta i drugim aktivnostima uz potporu profesora Odsjeka za historiju i Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

U okviru ovog događaja postavljena je i izložba na temu Prvog svjetskog rata iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Biblioteke Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Svoj doprinos izložbi dali su i privatni kolekcionari. Građa koju je izložila Biblioteka FFSA odnosila se na objavljene radove profesora Filozofskog fakulteta UNSA na temu Prvi svjetski rat.

Više o projektu pogledajte ovdje.

5. mart 2016.

Izložba "Miguel de Cervantes: jubilej 400 godina"

Biblioteka FFSA učestvovala je u izložbi povodm 400-te godišnjice smrti Miguela de Cervantesa. Izložba je održana u Vijećnici, a u sklopu Internacionalnog festivala "Sarajevska zima". Doprinos izložbi dali su: Ambasada Kraljevine Španije, Biblioteka FFSA, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Centar za slijepa i slabovidna lica i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.