Novi naslovi

36,10,0,50,1
4,600,60,0,3000,5000,25,800
90,150,1,50,12,30,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
1,2,0,0,2,25,17,6,2,1,0,20,0,1
Kratak pregled historije perzijske književnosti autora M. Jaʼfar Yahaqqi
Kratak pregled historije perzijske književnosti autora M. Jaʼfar Yahaqqi
Nove granice kineske filozofije uredili N. Kahteran i B. Mou
Nove granice kineske filozofije uredili N. Kahteran i B. Mou
Scenarij i filmska adaptacija autorica E. Tataragić
Scenarij i filmska adaptacija autorica E. Tataragić
Umiruće tijelo politike autora S. Musabegovića
Umiruće tijelo politike autora S. Musabegovića
Lingva latina per se illvstrata. pars 1 autora  H. Ørberg
Lingva latina per se illvstrata. pars 1 autora H. Ørberg
 
 
Istraživačima nikada nije bilo lakše, a teže doći do informacije. Digitalno okruženje nudi mnoge mogućnosti i olakšice, ali kako doći do njih? Vrijeme je ključna riječ svakog istraživača. Zato smo za Vas izdvojili set e-alata koji Vam mogu pomoći u organizaciji istraživanja.
 
Mendelay: program za upravljanje referencama i društvena mreža
 
Mendelay je besplatni upravljač referencama i akademska društvena mreža koja pomaže u organizaciji vaših istraživanja, online saradnji sa drugima i otkrivanju novih istraživanja.
 
Anotiranje: Evernote
 
Evernote nudi mogućnost pisanja bilješki u privatne svrhe, ali i dijeljenja istih na mreži. Korisnici mogu pohraniti dokumente uz određene bilješke. (DiRT, 2014) Osnovni model je besplatan. Za pristup je potrebno kreirati račun (e-mail adresa koju koristite i šifra).
 
Izrada interaktivnih radova: Prezi
 
Prezi je software za izradu prezentacija u oblaku. Sve prezentacije koje napravite vidljive su online. Besplatni račun omogućava vam da koristite 100 MB u oblaku. (DiRT, 2014) Račun možete kreirati samostalno ili koristeći postojeće račune na Linkedin-u ili Facebook-u. Ova alatka je idealno rješenje za dijeljenje prezentacija. Najbolje što ova alatka nudi jeste da imate objedinjene svoje prezentacije na jednom mjestu.
 
Upravljanje bibliografijama: Zotero
 
Zotero alatka omogućava da na brz način prikupljate, organizirate i dijelite svoje istraživačke izvore uz dodavanje PDF-ova i informacija u drugim oblicima. Uz vrlo jednostavnu navigaciju i korištenje klju-čnih riječi, vaše reference su okupljene na jednom mjestu. (DiRT, 2014)
 
Društveno označavanje: Diigo
 
Diigo se koristi za društveno označavanje stranica. Besplatni model nudi korisnicima za označe beskonačan broj web stranica i ograničene privilegije vezane za društvena dijeljenja. Jedna od prednosti: u slučaju brisanja web stranice sa mreže nakon vašeg označavanja, pristup je omogućen u arhivi Diigo. (DiRT, 2014) Račun možete otvoriti uz osnovne podatke: korisničko ime, e-mail i šifru.
 
Zajedničko uređivanje: Google Drive, Dropbox
 
Google Drive je web aplikacija omogućena za korištenje na iOS, MAC, PC i Android operativnim sistemima. Omogućava korisnicima da kreiraju, pohrane, uređuju i dijele dokumenta na svim njihovim uređajima. (DiRT, 2014) Račun se otvara uz google e-mail adresu. Jednostavan je za korištenje. Dropbox nudi hosting za dokumente preko korištenja jednog foldera. Također, omogućena je sinhro-nizacija foldera na više uređaja, uključujući i mobilne telefone. Folder i fajlovi se mogu dijeliti i sa drugima. (DiRT, 2014)
 
Komunikacija: Google+
Google+ je društvena mreža i omogućava komunikaciju google korisnika, objavljivanje postova i dijeljenje sadržaja. (DiRT, 2014)
 
WordPress
 
WordPress je web software za brzu i jednostavnu izradu web stranica i blogova koji nudi ogroman broj dodataka i tema izrađenih od strane drugih korisnika. Broj web stranica koje pokreće WordPress je premašio brojku od 60 miliona i njihov broj raste svaki dan. (DiRT, 2014)
 
Niste zadovoljni našim izborom, trebate nešto više, pretražite direktorij digitalnih alata za istraživače Dirt.
 
Ako Vam je potrebna edukacija za korištenje nekih od ovih e-alata, javite nam se putem e-maila i Biblioteka FFSA će organizirati edukaciju.