Naša vizija

Postati prepoznatljivi centar bibliotečko-informacijskih usluga namijenjen studenti(ca)ma i nastavnom osoblju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i široj akademskoj zajednici.

Naša misija

Pomažemo našoj korisničkoj zajednici da pronađu i prepoznaju kvalitetne informacije, vrednuju ih i koriste u nastavi, obrazovanju te naučno-istraživačkim radovima i dostignućima kroz efikasne bibliotečko-informacijske usluge i kvalitetne zbirke.

Šta je baza podataka?

Koje su vrste baza podataka?

Šta je bibliografska baza podataka?

Šta je citatna baza podataka?

Šta je baza podataka s cjelovitim tekstom?

Šta je Google Scholar?

Šta je Open Access / otvoreni pristup?

Šta su Creative Commons licence?

Šta je baza podataka?

Baza podataka je organizirana zbirka podataka.

Koje su vrste baza podataka?

Kada su u pitanju visokoškolske/fakultetske biblioteke, najbolje se fokusirati na tri vrste:

  • bibliografske baze podataka,
  • citatne baze podataka i
  • baze podataka s cjelovitim tekstom

Šta je bibliografska baza podataka?

Bibliografska baza podataka je baza koja sadrži bibliografske podatke o različitim vrstama građe. Bibliografski zapisi u bazama sadrže podatke o autoru, naslovu rada, vrsti publikacije, izdavaču, godini objavljivanja, itd). Primjeri bibliografskih baza: Current Contents (CC),  COBISS (OPAC), WorldCat (OPAC), itd.

Šta je citatna baza podataka?

Citatna baza podataka, za razliku od bibliografske, ima dodatnu vrijednost koja se odnosi na obradu popisa korištenih referenci i citata u radovima. Zbog ove dodatne vrijednosti moguće je pratiti popularnost, čitanost i citiranost pojedinih radova unutar zasebnih znanstvenih područja. Primjeri citatnih baza podataka: Web of Science, Arts And Humanities Citation Indexs, Conference Proceedings Citation Index – Social Science & Humanities, Scopus, itd.

Šta je baza podataka s cjelovitim tekstom?

Baza podataka s cjelovitim tekstom je ona baza koja ima mogućnost uvida u cjelokupni tekst u online prostoru. Najčešći formati prikaza su u HTML-u i/ili PDF-u. Primjeri baza podataka s cjelovitim tekstom su: Academic Search Premier (EBSCO), ERIC (bibliografska/cjeloviti tekst), itd.

Šta je Google Scholar?

Google Scholar je pretraživač znanstvene literature. Nastao je kao potreba Google kompanije da u obilju informacija nastoji filtrirati pogotke koji u sebi nose znanstvene informacije. Također, Google Scholar je dodao i pokazatelj citiranosti što ga je učinilo prvim pretraživačem koji ima takvu mogućnost.

Šta je Open Access / otvoreni pristup?

Otvoreni pristup je slobodan, besplatni pristup digitalnim naučnim informacijama i uključuje čitanje, pohranjivanje, distribuciju, pretraživanje i sl.

Šta su Creative Commons licence?

„Creative Commons licence temelje se na autorskom pravu i srodnim pravima. One su primjenjive na sva djela koja su zaštićena autorskim pravom i srodnim pravima. U djela koja su zaštićena autorskim pravom i srodnim pravima ubrajaju se primjerice knjige, internetske stranice, blogovi, fotografije, filmovi, video radovi, pjesme i drugi audio-vizualni zapisi. Softverski programi također su zaštićeni autorskim pravom i srodnim pravima, ali - kao što je niže obrazloženo  ne preporučamo primjenu Creative Commons licenci na softverski kod ili dokumentaciju.“ (http://wiki.creativecommons.org/)  

Primjena Creative Commons licenci moguća je kako na štampana tako i na online izdanja. Nosilac autorskog i srodnog prava je taj koji određuje način na koji će se koristiti njegovo djelo. „One Vam međutim ne omogućuju da ograničite prava korištenja koja proizlaze iz zakonskih ograničenja autorskog prava ili da kontrolirate nešto što nije zaštićeno autorskim pravom i srodnim pravima, kao što su činjenice ili ideje.“ (http://wiki.creativecommons.org/)

Da biste preuzeli neku od Creative Commons licenci i primjenili je na svoje djelo, ne morate potpisati nikakav dokument. Potrebno je samo odabrati licencu koja vam odgovara. Odabir licence vršite preko mrežnog mjesta  Creative  Commons-a  popunjavanjem  online upitnika koji prema vašim podacim formira licencu koju postavljate u impresum djela (ukoliko je riječ o web stranici, postavljate je u dno).

Creative Commons licenca sastoji se od tri koda:

  • Commons Deed (kod čitljiv svima)
  • Pravni tekst (kod čitljiv pravnicina)
  • Metapodaci (mašinski čitljiv kod)

Danas  je  moguće  odabrati  jednu  od  šest  Creative Commons  licenci.

KORIŠTENJE BIBLIOTEKE I UČLANJIVANJE

Korisnici/e Biblioteke su studenti/ce, nastavno osoblje i uposlenici/e Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

UČLANJIVANJE STUDENATA

Učlanjivanje studenata/ica vrši se od 1. 10. svake akademske godine u Odjeljenju za pozajmicu (soba br. 11), a za upis je potrebno da donesete:

  1. indeks,
  2. fotografiju,
  3. ispunjenu PRISTUPNICU (obrazac koji dobijete u sobi br. 11).

Napomena:

Student/ica se upisuje u Biblioteku na početku svakog ciklusa studija (I godina, IV godina i Doktoralni studij)

Student/ica dobija člansku kartu s kojom stiče pravo korištenja svih usluga Biblioteke.

Članska karta važi za tekući ciklus studija.

 
 
Istraživačima nikada nije bilo lakše, a teže doći do informacije. Digitalno okruženje nudi mnoge mogućnosti i olakšice, ali kako doći do njih? Vrijeme je ključna riječ svakog istraživača. Zato smo za Vas izdvojili set e-alata koji Vam mogu pomoći u organizaciji istraživanja.
 
Mendelay: program za upravljanje referencama i društvena mreža
 
Mendelay je besplatni upravljač referencama i akademska društvena mreža koja pomaže u organizaciji vaših istraživanja, online saradnji sa drugima i otkrivanju novih istraživanja.
 
Anotiranje: Evernote
 
Evernote nudi mogućnost pisanja bilješki u privatne svrhe, ali i dijeljenja istih na mreži. Korisnici mogu pohraniti dokumente uz određene bilješke. (DiRT, 2014) Osnovni model je besplatan. Za pristup je potrebno kreirati račun (e-mail adresa koju koristite i šifra).
 
Izrada interaktivnih radova: Prezi
 
Prezi je software za izradu prezentacija u oblaku. Sve prezentacije koje napravite vidljive su online. Besplatni račun omogućava vam da koristite 100 MB u oblaku. (DiRT, 2014) Račun možete kreirati samostalno ili koristeći postojeće račune na Linkedin-u ili Facebook-u. Ova alatka je idealno rješenje za dijeljenje prezentacija. Najbolje što ova alatka nudi jeste da imate objedinjene svoje prezentacije na jednom mjestu.
 
Upravljanje bibliografijama: Zotero
 
Zotero alatka omogućava da na brz način prikupljate, organizirate i dijelite svoje istraživačke izvore uz dodavanje PDF-ova i informacija u drugim oblicima. Uz vrlo jednostavnu navigaciju i korištenje klju-čnih riječi, vaše reference su okupljene na jednom mjestu. (DiRT, 2014)
 
Društveno označavanje: Diigo
 
Diigo se koristi za društveno označavanje stranica. Besplatni model nudi korisnicima za označe beskonačan broj web stranica i ograničene privilegije vezane za društvena dijeljenja. Jedna od prednosti: u slučaju brisanja web stranice sa mreže nakon vašeg označavanja, pristup je omogućen u arhivi Diigo. (DiRT, 2014) Račun možete otvoriti uz osnovne podatke: korisničko ime, e-mail i šifru.
 
Zajedničko uređivanje: Google Drive, Dropbox
 
Google Drive je web aplikacija omogućena za korištenje na iOS, MAC, PC i Android operativnim sistemima. Omogućava korisnicima da kreiraju, pohrane, uređuju i dijele dokumenta na svim njihovim uređajima. (DiRT, 2014) Račun se otvara uz google e-mail adresu. Jednostavan je za korištenje. Dropbox nudi hosting za dokumente preko korištenja jednog foldera. Također, omogućena je sinhro-nizacija foldera na više uređaja, uključujući i mobilne telefone. Folder i fajlovi se mogu dijeliti i sa drugima. (DiRT, 2014)
 
Komunikacija: Google+
Google+ je društvena mreža i omogućava komunikaciju google korisnika, objavljivanje postova i dijeljenje sadržaja. (DiRT, 2014)
 
WordPress
 
WordPress je web software za brzu i jednostavnu izradu web stranica i blogova koji nudi ogroman broj dodataka i tema izrađenih od strane drugih korisnika. Broj web stranica koje pokreće WordPress je premašio brojku od 60 miliona i njihov broj raste svaki dan. (DiRT, 2014)
 
Niste zadovoljni našim izborom, trebate nešto više, pretražite direktorij digitalnih alata za istraživače Dirt.
 
Ako Vam je potrebna edukacija za korištenje nekih od ovih e-alata, javite nam se putem e-maila i Biblioteka FFSA će organizirati edukaciju.